Napközi Erzsébet-tábor

 

 Napközi Erzsébet-tábor

2017. június 19-23.

 

Az Újszászi Vörösmarty Mihály Általános Iskola az Erzsébet programon keresztül egy tematikus, kreatív és színjátszós napközis tábor létrehozására pályázott. Nagy örömünkre nyertünk, így 2017. június 19-én elkezdődött a Négyszögletű Kerek Erdő napközis táborunk 40 gyermek és 5 pedagógus részvételével. A minden napi tevékenységeket a reneszánsz téma köré csoportosítottuk, és úgy szerveztük két helyszínen, hogy az adott hét folyamán egy közös előadást tudjunk megvalósítani.

A harmadikos gyerekek változatos, kreatív programokon keresztül ismerték meg a kor főbb sajátosságait. Rövid történelmi betekintés után-ahol rálátásuk nyílt a viseletre, szokásokra, fő stílusjegyekre-, elkészítették a lovagjelöltek esküjét, meghívókat a királyi színházba, az udvarhölgyek ékszereit és a díszletet. Népszerű volt a „vizes” lovagi sorverseny, az alkotó kézműves programok keretén belül a lovagi fegyverzet és az udvarhölgyek ékszereinek elkészítése, a reggeli frissítő testedzés.

A diákszínpadosok biztosították a királyi színészgárdát. A tábor negyedik napjára, a királyi pár tiszteletére, színpadra állították Lázár Ervin Négyszögletű Kerek Erdő című művét. A vegyes korcsoportú gyerekek nagy örömmel vettek részt az önismereti, bizalom-és beszédfejlesztő játékokban. A szerepek tanulása változatos módszerekkel, improvizációs gyakorlatokkal, különféle bábok készítésével vált még érdekesebbé.

A tematikát igyekeztünk úgy feldolgozni, hogy a művészeti nevelés mellett nagy hangsúly kerüljön a hon-és népismeretre, a környezettudatosságra, egészségre nevelésre. A foglalkozásokon folyamatosan jelen voltak az ön- és társismeretet, a társas kapcsolatokat és a közösséget fejlesztő gyakorlatok.

Közös munkánk eredményéről bizonyosságot adtunk a szülők, a kollégák és az érdeklődők előtt, amikor csütörtök késő délután fogadtuk a „királyi párt” a Városi Művelődési Házban. Udvarhölgyeink korhű táncukkal, lovagjelöltjeink eskütétellel, királyi színészeink pedig színi előadással tették színesebbé a tábori programsorozat zárását.

A heti jól végzett munka jutalmául pénteken ellátogattunk a Jászberényi Állat- és Növénykertbe és a Lehel Filmszínházba, ahol egy jó hangulatú napot töltöttünk el.

Tartalmas, vidám héten vagyunk túl, amely nem lett volna kerek a közreműködő kollégák türelme, odaadása, kitartása és ötletei nélkül. Hiszen mind másban, másként vagyunk jók.

Jövőre ugyanígy, ugyanitt!

                                                                                                                 Simon Ágnes

Székelyfalvi Gáborné