Az 1. Adventi gyertya meggyújtása a Vörösmartyban

Advent 1. gyertyája
Az iskolai adventi koszorún ma meggyújtottuk az első gyertyát. A megtiszteltetés ma iskolánk Diákönkormányzatának vezetőit, valamint Nagy Bence 4.a osztályos tanulót illette, aki a VIII. Vecsés Rézfúvós Kupán baritonkürt kategóriában a korcsoportjában bronz minősítést szerzett.
Iskolánk igazgatónője, Makainé Zérczi Zsuzsanna így köszöntötte a gyerekeket:
„Ahogy az idő egyre hidegebbre és morcosabbra fordul, az emberbe beköltözik lassacskán a melegség és meghittség érzése, és a napok múltával egyre jobban várjuk az ünnepi időszakot.
Nos, tegnap, vasárnap, meggyújtottuk otthonainkban az adventi koszorú első gyertyáját. Ezzel kezdetét veszi az advent 4 hetes időszaka, a várakozás az év egyik legszebb ünnepére, a Karácsonyra.
Az első adventi koszorút valamikor réges – régen, 1839-ben készítette Johann Wichern német evangélikus lelkész. Az első adventi koszorún egy, a mennyezet alá felfüggesztett szekérkeréken 23 gyertyát helyezett el, és karácsonyig minden nap eggyel többet gyújtott meg.
Az adventi koszorún mára már csak négy gyertya díszeleg, a négy adventi vasárnapot
jelképezve. Minden gyertya szimbolizál egy fogalmat: hit, remény, öröm és szeretet.
Adventi koszorúkat készíthetünk fenyőből, de fonhatunk örökzölddel körbecsavart
fűzfavesszőből is. Ezeket díszíthetjük szalagokkal, mákgubóval, fahéjjal, dióval, szárított narancskarikákkal, az ágak közé tehetünk csipkebogyó ágat. A koszorú, a kör, az örökkévalóságot jelképezi. Egy régi népi monda szerint védelmező ereje van, megvédi a családot minden rossztól.
Tehát már számoljuk a napokat, napról napra közelebb a karácsony. Az egész éven át tartó rohanás, stressz, az elvárásoknak megfelelés fogsága valószínűleg nem szűnik meg, de álljunk meg egy pillanatra, nézzünk körül, és fókuszáljunk az igazi értékekre. A családunkra, barátainkra és a velük együtt töltött pillanatokra. Hordozzanak ezek a pillanatok végtelen örömet és elégedettséget. És legyenek ezek a napok, mint ahogyan a Karácsony is, ne csak egy ünnepnap, hanem egy érzés, a szeretet és öröm érzése.
Teréz anya örök érvényű gondolatával kívánok mindenkinek boldog várakozást: Nem az számít, hogy mennyit adunk, hanem hogy mekkora szeretet fektetünk az adásba.