Élménybeszámoló a varbóci táborról

A tábor tematikus nyelvi tábor volt, ahol angol és német nyelvet tanuló diákok nyelvi kompetenciáinak fejlesztésére került sor a hét folyamán. Az iskolai tantermi keretek közt elsajátított ismeretek elmélyítése mellett színes szabadidős programkínálattal készültünk diákjainknak.

Az érkezést követően elfoglaltuk a szobákat, majd pedig egy nyelvi vetélkedőre került sor. Este önfeledt sportolásba kezdett mindenki. Az asztalitenisz volt a legnépszerűbb, de volt, akik fociztak, tollasoztak és néhány lány kipróbálta a gumizást is, amelynek szabályait mi tanárok nosztalgiázva elevenítettünk fel.

A második nap fő történése az Aggteleki Cseppkőbarlang megtekintése volt. Elindultunk hát Jósvafőre, a cseppkőbarlangi túránkra. A túra 100 perces, 2,4 km volt. A túravezető jóvoltából érdekes történeteket hallgattunk a cseppkövek kialakulásáról, és fontos információkat tudhattunk meg a barlangról történetéről, feltárásáról. Ebédünket a barlang melletti tisztáson fogyasztottuk el, ebéd után pedig lesétáltunk a túravezető által ajánlott Tengerszemhez. Visszaérkezve a táborba, egy rövid csendes pihenőt követően az oly kedvelt sportversenyeket (röplabda és ping-pong versenyeket) szerveztünk a tanulóknak, majd pedig újabb nyelvi foglalkozásra került sor, ahol idegen nyelvi dalokat és körjátékokat tanultunk.

A 3. nap reggelén végre szép időre ébredtünk, így a kedvünk is kivirult. Délelőttünket a táborban töltöttük és a nyelvi kompetenciák fejlesztésével múlattuk az időnket. Először német, angol játékokat játszottunk. (Laurencia,  If you are happy…, Boom, szólánc, szókereső) majd ebédig a tanulók nyelvi feladatlapokat oldottak meg, amelyek játékos szókincs fejlesztő feladatokat tartalmaztak. Ebéd után kirándulást szerveztünk Edelénybe, a kastélyba. A mintegy 2,5 órás kastély túrán és múzeumpedagógiai foglalkozáson sok érdekes történetet hallottunk a kastély múltjáról és legendát az ott élő nemesi család életéről. A 2,5 óra, mint egy pillanat telt el, ez főként múzeumi vezetőnknek köszönhettük. Első állomásunkon egy 3D-s filmet vetítettek, amely Lieb Ferenc festőművészről szólt, aki a kastély helységeit, freskóit festett meg. Története megismerése után végig sétáltunk a kastély helységein és kíváncsian hallgattuk a történeteket, legendákat. A gyerekek bebújhattak a kandallók fűtőnyílásába, megnézték Ferus képzeletbeli facebook oldalát, meghallgattuk azt a rádióadást, amelyben Mária Terézia Csillagrendet adományozott Ludmilla Grófnénak.  Végül sétáltunk abban a parkban, ahol a nemesi család szabadidejét töltötte. Vacsora után ismét sportfoglalkozásra került sor, végül este 10 órakor a gyermekek fáradtan, de élményekkel teli tértek nyugovóra.

Utolsó előtti napunk bizonyult a legérdekesebbnek. Reggeli után napunkat Miskolctapolcán a Barlangfürdőben töltöttük. A gyermekek nagyon élvezték a barlangi fürdőzést, legjobban a csillagterem éjszakai sötétsége tetszett nekik.  Két vízi játék között pihenésként nyelvi foglalkozást tartottunk (szóláncot, majd az előző napról oly kedvelt dalokat énekeltük). Kétség sem fér hozzá azonban, hogy a gyerekek számára a miskolctapolcai tavas barlangban eltöltött önfeledt órák jelentették a tábor egyik legszebb pillanatait. Hazaérve a vadonban tervezett tűzrakás helyett a tábor területén gyújtottuk meg a tábortüzet és a gyerekek kíváncsian és izgatottan várták az első nap óta beígért hegyi bátorság próbát.

Végül pénteken délelőtt még felkerestük a Rakacai-tavat, ebéd után pedig elindultunk haza. A hosszú busz utat egy mezőkövesdi pihenővel szakítottuk meg, a Matyóföld fővárosában tett rövid séta alkalmával megtekintettük Hadas városrészt. A régi település szerkezetet megőrző, skanzen jellegű városrészben a régi, 100-150 éves házakat csodáltuk meg, amelyek ma tájházként, alkotóházként várják a látogatókat. A házakban gyékényezés, a szövés-fonás, a bútorfestés, a mézeskalács- és tűzzománc-készítés, a hímzés, a fazekas és üvegcsiszoló mesterség rejtelmeivel ismertetik meg a látogatókat. Ezután már meg sem álltunk hazáig, végül 18.00-kor fáradtan, de szép emlékekkel és élményekkel teli szálltunk le a buszról.

Itt szeretném megemlíteni, hogy ezt az igen színes programokat és tartalmas időtöltést kínáló tábort egy nyertes pályázatunk jóvoltából teljesen ingyenesen tudtuk biztosítani a tanulóknak. Ez a tábor egy jutalom tábor volt, a tanulók kiválasztásának szempontjai a tanulmányi eredményük, jó magaviseletük és a közösségért végzett munkájuk volt. Elmondhatom, hogy nem okoztak a gyermekek csalódást, érdeklődésükkel, tisztelettudó és jó magaviseletükkel méltó módon képviselték az iskolánkat. És ezzel nincs vége. Július végén még egy csapat táborozhat jutalomból egy hétig. A kiválasztás szempontjai ennél a tábornál is hasonlóak voltak, de mivel ez egy sporttábor lesz, itt még a tanulók sportteljesítményét is figyelembe vettük. Ez közel 80 gyerek, akik jutalomból, munkájuk, teljesítményük elismeréséül kapták ezt az egy hetet. Büszkék vagyunk rátok és örülünk, hogy a mi iskolánk hírnevét öregbítitek!

Ezúton szeretném megköszönni a táboroztató nevelők áldozatos és fáradtságos munkáját is. A táboroztatásban velem együtt részt vettek Utasi Katalin intézményvezető helyettes, Földi Krisztina és Eszesné Csizmadia Melinda angol nyelvtanár és Palotai Marianna német és nem mellesleg testnevelés szakos tanárnő (nem hiába a sok sportfoglalkozás)

Remélem lesz még lehetőségünk máskor is iskolánk tanulóit hasonló élményekhez juttatni, bár az idén sem panaszkodhatunk, hiszen 4 iskolai tábort szerveztünk és további 3 táborban vesznek részt tanulóink és velük együtt iskolánk pedagógusai, mint táboroztató nevelők.

Makainé Zérczi Zsuzsanna
intézményvezető helyettes

Az eseményről készült képek itt tekinthetők meg.