Érzékenyítő program

 

„Ha meg akarod váltani a világot,                                         

fogadd el olyannak, amilyen.” (Goethe).

 

 

 

Érzékenyítő program

 

Az érzékenyítő programok célja, hogy a társadalom elfogadott szokásrendszerétől, a megszokott, sztereotip sémáktól (másság, kisebbség, fogyatékosság, stb.) és a többségtől eltérő helyzettel kapcsolatban megértőbb, érzékenyebb környezetet alakítson ki. “Tudatosan hatni és befolyásolni másokat.” Az érzékenyítettek közvetlen tapasztalatok megélésével, saját élményen keresztül válnak nyitottabbá a befogadásra és az elfogadásra.

Az Újszászi Vörösmarty Mihály Általános Iskola 5. b osztálya 2017. június 1-jén vállalkozott arra, hogy a Salva Vita Alapítvány által meghirdetett Adj egy ötöst! elnevezésű programját megvalósítsa. A Csipet csapathoz csatlakozott Sebők Tamás Roland és Tóth Kitti.

A Mozgásjavító Általános Iskola, Szakközépiskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Diákotthon 5.a osztályosait látogattuk meg ezen a napon, hogy velük töltsük ezt a délelőttöt, együtt vegyünk részt az órákon. A találkozást megelőzően az osztályok elküldték egymásnak bemutatkozó összeállításukat, így már nem voltunk teljesen ismeretlenek egymásnak.

Az 5.a osztályosok nagyon kíváncsiak voltak arra, hogy mi is az a lábtoll-labdázás. Sebők Tamás Roland röviden ismertette a sport történetét, szabályait, majd Oláh Krisztiánnal és Tóth Kittivel kedvcsinálóként ízelítőt adtak abból, hogyan is játsszák ezt a játékot. A bátrabbak beálltak közéjük. Fehér János jóvoltából három lábtoll-labdát ajándékozhattunk testvérosztályunknak.

A mozgásórán mi is megismerkedtünk egy új játékkal, a görlabdával. Jó volt látni, milyen felszabadultan játszanak együtt tanítványaink, hogyan segítik mozgáskorlátozott társaikat osztályom tanulói. Az angolórán három csoportban tanultak a gyerekek. A németet tanulók a kezdők csoportjában, a jó angolosok az emelt szintű csoportban kaptak ízelítőt arról, hogyan is folyik egy óra a Mozgásjavító Általános Iskolában. Az utolsó órán gyümölcssalátát készítettünk, amit közösen el is fogyasztottunk.

A program végén senki sem akart elválni új barátaitól. Megkértük az 5. a osztályt, ha lehetőség adódik, látogassanak meg minket, hogy viszonozni tudjuk vendégszeretetüket.

Nagyon hálás vagyok a Mozgásjavító Általános Iskola nevelőinek: Csurgó Krisztinának, az 5. a osztályfőnökének, hogy vizsgái mellett megszervezte számunkra ezt a felejthetetlen napot, ahol kollégái segítségével betekinthettünk a mozgáskorlátozott gyerekek életébe, és megtapasztalhattuk, hogy az egymás elfogadása, segítése jobbá teszi a minket körülvevő világot.

Székelyfalvi Gáborné