Fenntarthatósági témahét a felső tagozaton

A környezet védelme és a fenntarthatóság jegyében telt az április 24-28. közötti hét iskolánkban. A Földünket veszélyeztető globális kihívások szemléletváltást és felelős magatartást kívánnak, melyre a gyermekek a legfogékonyabbak, épp ezért fontos, hogy már iskolás korban megismerjék a téma jelentőségét és tudatában legyenek személyes érintettségüknek hiszen kis odafigyeléssel ők is sokat tehetnek a Föld védelméért.
A Fenntarthatósági témahéten valamennyi felsős osztály tematikus órákon foglalkozott a Föld védelmével. Az 5. évfolyamosok a napenergia felhasználási lehetőségeit kutatták, a 6.-osok a környezetbarát közlekedés alapelveivel ismerkedtek meg, s hasonlították össze a saját közlekedési szokásaikkal. Csoportmunka keretében kiszámolták az napi, heti, havi, évi karbonlábnyomunkat, majd a számok tükrében életmódbeli változásokat próbáltak keresni arra, hogyan lehet csökkenteni az adott karbonlábnyom számot.
A 7. évfolyamosok a fogyasztóvédelemmel kapcsolatos ismereteiket gyarapították. A 8.-osok pedig az „Ehető napfény” tematika mentén a fosszilis- és megújuló energiaforrásokról, azok előnyeiről és hátrányairól beszélgettek, illetve angol órán projektfeladat keretében egy saját kapszularuhatárat állítottak össze és mutattak be. Angol nyelvű kisfilmen követték végig a pamut útját, hogy hogyan jut el a termőföldekről az üzletekbe. Hasznos tippeket kaptak arról is, hogy hogyan csökkenthetnék az öko lábnyomukat, pl. használt ruha vásárlásával, kevesebb mosással, szárítógép helyett kötélen szárítással, valamint elhasználódott vagy kinőtt ruhák elajándékozásával vagy újrahasznosításával.
Célunk, hogy a témahét óráival bővítsük diákjaink ismereteit, hogy majd később felelős, a környezetvédelem iránt elkötelezett felnőttekké váljanak.