Gyermeknap 2016

Gyermeknap iskolánkban
Az eddigi évek hagyományától eltérően az idei tanévben az iskolai gyermeknapot nem a tanulmányi kirándulással kötöttük egybe, hanem rendhagyó módon ünnepeltünk.
Hetekkel korábban a felsős Diákönkormányzat pályázatot hiredetett a vállalkozó szellemű felső tagozatos tanulók között.
A pályázat célja az volt, hogy jöjjön létre egy gyermekekből álló „vezetői team”, akik egy nap erejéig átveszik intézményünkben a „hatalmat”. Megtervezik, milyen programokkal teljenek a meghosszabított szünetek; kipróbálják, milyen az igazgatói székben ülni és felelős döntéseket hozni; milyen reggel köszönteni a tanulóifjúságot az iskolarádión keresztül; vagy épp milyen levezetni egy-egy foglalkozást.

Az új kezdeményezés hamar népszerűvé vált a gyerekek körében: pályázati plakátok készültek konkrét programtervekkel, megindult a kampány és az aláírásgyűjtés, hogy a legjobb pályázó gárda végül május 27-én feledhetetlenné tegye a többiek napját.

A legeredményesebbnek a 8.c osztályból szerveződött csapat bizonyult. Igényes programokat terveztek, humoros csapatindulót írtak, megnevezték, melyik pedagógus helyét szeretnék egy napra átvenni. Így lehetőséget kaptak, hogy terveiket ezen a napon meg is valósíthassák.

A nyertes csapatból Vachal Krisztina töltötte be Klárika néni szerepét, és lett egy napra iskolánk igazgatója. Helyettesei Tóth Csenge (Makainé Zérczi Zsuzsanna szerepében) és Barta Dóra (Utasi Katalint testesítve meg) lettek. A DÖK segítő nevelő helyébe Dóka Henriett lépett, és Szilvike néni helyett szervezte aznap a programokat. Pomázi Melinda nénit pedig Barta Viktória helyettesítette. A gyerekek egész héten a pénteki nap előkészítésén fáradoztak, és sikerrel vették az akadályt.

A gyermeknap az iskola kulcsának jelképes átadásával indult. Majd az újdonsült „Klárika néni” köszöntötte a tanulókat, és ismertette a 20 perces szünetek programját.
Az első szünetben reggeli tornázhatott kicsi és nagy egyaránt: mind az alsósak, mind a felsősek jól átmozgathatták tagjaikat.
A második szünet a picurkáké volt, az iskolaudvar cukorkalelőhellyé vált, és minden leleményes alsós lurkó jól lakhatott az elrejtett cukorkákat meglelve.
A harmadik „tízpercben” párhuzamosan folytak a programok: az alsósok aszfaltrajzversenyen vehettek részt, míg a felsősök benn zenefelismerő játékkal mérhették össze tudásukat.
A negyedik szünet a felsőnek kedvezett, ügyességi feladatok vártak a nagyokra: hullahopp-karikázás, lábtoll- és focidekázás, ugrókötelezés.
Minden feladat értékelésre és díjazásra került.

A 6. órában pedig, hogy megfeleljünk a mindennapos testnevelés elvárásainak, váltóverseny vette kezdetét. Humoros, mókás ügyességi feladatok vártak a vegyes csapatokra, akik a hőség ellenére derekasan helyt álltak az aszfaltpályán.

A nap folyamán 40 perces, játékos órák szórakoztatták tanulóinkat. A szünetek színes programkínálatát trambulinozás gazdagította, és a nap megkoronázását a jól megérdemelt közös jégkrémezés jelentette.

Jól szervezett, vidám hangulatú, kellemes napot tölthettünk ismét együtt! Élmény volt kicsinek, nagynak egyaránt.
Pap Szilvia

DÖK segítő nevelő