HAT-KP-1-2022/1-000169

HAT-KP-1-2022/1-000169 HATÁRTALANUL – TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS HETEDIKESEKNEK

Első világháborús emlékhelyek és magyar történelmi emlékek Szlovéniában avagy Határtalanul, 2023.

 

Néhány év kényszerű kihagyás után, 2022-ben ismét pályázatot nyújtottunk be a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Határtalanul programjára, mellyel a célunk az volt, hogy iskolánk 2022/2023-as tanévben 7. évfolyamon tanuló diákjai határon túli kirándulás keretében ismerhessék meg a Magyarország határain kívül élő magyarság életét, a magyar történelem első világháborús emlékhelyeit és a magyar kultúra fellelhető nyomait. 2023. május 3-án 29 diák és 3 kísérő pedagógus (Balkovicsné Vágó Katalin, Pege Marianna és Bóta Adrienn) indult 5 napos kirándulásra Szlovéniába. Utunk során megemlékeztünk a régmúlt idők magyar vonatkozású történelmi eseményeiről és -személyeiről is.

 

Kirándulásunk első napján a Göntérházi Kéttannyelvű Általános Iskolába látogattunk, ahol az igazgatónő és egy magyartanárnő mutatta be a helyi oktatás sajátosságait. Türelmesen válaszolgattak a gyerekek felmerülő kérdéseire, és érdeklődve hallgatták a mi beszámolónkat a magyar szokásrendszerről.  A beszélgetés után bejártuk a teljes épületet, több osztályba is bekukkantottunk, majd az újszászi gyerekek egy rögtönzött lábtoll-labda bemutatót is tartottak a helyi kilencedikes diákoknak, akik ki is próbálhatták a játékot. A szíves fogadtatást megköszönve, iskolánk DÖK képviselői ajándékkal kedveskedtek a vendéglátóinknak, a diákok pedig ajándékba kapták a lábtoll labdákat, hogy tovább gyakorolhassák ezt a sportot. Talán egyszer egy bajnokságon még találkozunk velük. Utunk következő állomása Lendva városa volt, ahol megnéztük a Szent Katalin plébániatemplomot, a Makovecz Imre által tervezett lendvai Művelődési Házat, majd felmásztunk a lendvai várba, ahol az állandó kiállítások mellett Andy Warhol műveit is megcsodálhattuk. Innen egy komoly emelkedő legyőzése után a szakrális Szentháromság kápolnához látogattunk, ahol Hadik Mihály múmiájáról is mesélt nekünk a helyi idegenvezető, Marika néni. A délután folyamán egy extra programot is sikerült megvalósítanunk: megmásztunk 240 lépcsőt, hogy 4 ország tájaiban gyönyörködhessünk a lendvai Vináriumból. Az első napi szállásunk Hodoson volt, ahová jól elfáradva érkeztünk meg. A finom vacsora után a gyerekekben még mindig maradt egy nagy közös játékra való energia.

 

A 2. napon Bovecbe utaztunk. A Nyugat-Szlovéniában lévő várost – határtalanság jegyében – Ausztrián és Olaszországon keresztül közelítettük meg. A Júliai-Alpokon átkelve, lélegzetelállító tájakat láthattunk, idegenvezetőnk pedig az út során minden nevezetességről mesélt nekünk. Bovec mellett először a Kluze-erődöt jártuk körbe, melynek oldalán az FJI „felirat” Ferenc Józsefnek, az OMM egykori uralkodójának állít emléket. Innen egy – nem is annyira – könnyű sétával jutottunk fel a hegy tetején lévő Hermann-erőd félelmetes falaihoz, amelyet rövid szabadidő keretében önállóan fedezhettek fel a gyerekek. Indulás előtt látogatást tettünk a boveci osztrák-magyar katonatemetőben is, ahol az első világháború isozói csatáiról mesélt nekünk az idegenvezetőnk. Ezen a napon a szállásunk Bohinj községben volt, ahová félelmetesen kanyargós, szakadékok mentén tekergő hegyi szerpentinen jutottunk el.

 

A harmadik napunk a festői szépségű Bohinji-tónál kezdődött. Pontosabban a tó közelében lévő ukanci katonatemetőben, ahol leróttuk tiszteletünket az első világháborús osztrák-magyar katonai áldozatok előtt, akik a krnskoi-hegység területén folyt csatákban estek el. A koszorúzás után a Bohinji-tó partjára mentünk, ahol szuper facebook profilok és insta-képek születtek a gyönyörű háttér előtt. Az idegenvezetőnk javaslatára ismét egy „könnyű séta” következett – a Száva vízeséshez másztunk meg egy kisebb hegyet, és úgy 470 lépcsőt….. Megérte!!! Ebéd után Ljubljanába, Szlovénia fővárosába utaztunk, ahol először a várba látogattunk el. A napi egy hegymászás ezen a napon már megvolt, így siklóval utaztunk felfelé…. A várban az idegenvezetőnk kalauzolt minket, a pincében pedig virágot helyeztünk el Batthyány Lajos, az első felelős magyar kormány miniszterelnökének emléktáblája előtt, mely a gróf rabságának állított emléket. A vár után városnéző sétát tettünk, idegenvezetőnk minden érdekességről részletesen mesélt nekünk. A szállásunk ezúttal egy ljubljana-i hostelben volt.

 

Kirándulásunk 4. napján a reggeli után elindultunk Celjébe, amelynek várát egy magas szikla tetejére építették. Az épület tulajdonosa először a Vovbre család volt, majd a Cillei grófok tulajdona lett, akiknek a Magyar Királyság történelmében jelentős szerepük volt, magyar királyokkal is voltak rokoni kapcsolataik. A vár történetének rövid ismertetése után a gyerekek szabadon indulhattak felfedezőútra. A kilátótól a várudvaron át a kínzókamráig mindenhová betekintést nyerhettek, sőt egy időutazó virtuális sétát is tehettek a középkori várba. Celje után Mariborba utaztunk, ahol városnéző körúton vettünk részt. Voltunk a maribori kastélyban, és látogatást tettünk egy ferences templomban is, melynek belső tereit Pruzsinszky Ferenc munkái díszítik. A délután hátralévő részében a gyerekek önállóan fedezhették fel a városközpontot, kedvük szerint nézelődhettek, vásárolhattak. A szállásunk ezúttal ismét Hodoson volt, ahonnan vacsora után még néhányan elsétáltunk az osztrák-magyar államhatárra.

 

Utolsó napunk reggelén a magyar-szlovén-osztrák hármashatárra látogattunk, ahol 3 település (Felsőszölnök, Türke és Tóka) polgármesterei avatták fel egykor azt az emlékművet, mely a trianoni- mellett a Saint-Germain-i békediktátumnak is emléket állít, és amelyet körbejárva három országban is sétát tehetünk. A túra után ismét egy szép természeti látnivaló következett: a Bakónaki-tóhoz, és a körülötte lévő energiaparkhoz látogattunk. Utunkon megcsodáltuk a Szent Vid kápolnát, és megkóstoltuk a Szent Vid forrás vizét is, amely – állítólag – gyógyító erővel bír.

 

Rengeteg élményt szereztünk ez alatt az 5 nap alatt – gyermek és felnőtt egyaránt. A tanulók történelmi és földrajzi tanulmányai megelevenedtek, az előkészítő órákon bemutatott előadások kézzelfogható tapasztalattá váltak. Az értékelő órára fényképes élménybeszámolók készülnek majd, ezzel szeretnének a gyerekek kedvet csinálni a következő 7. évfolyamnak az utazáshoz.

 

Köszönjük A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-nek a pályázati lehetőséget, a Kárpáteurópa Utazási Iroda csapatának a szervezésben nyújtott segítséget. Köszönet a profi munkáért Hegedűs Csaba idegenvezetőnek és Czank Norbert buszsofőrnek. Jövőre újra pályázunk!

Bóta Adrienn, igazgatóhelyettes