HAT-19-01-0124 Határtalanul- Erdélyben

Határtalanul- Erdélyben

Iskolánk hetedik évfolyamos diákjai 2019. október 7.-től 10.-ig ismét külföldi kiránduláson vehettek részt Románia legszebb részén, Erdélyben. A kirándulás teljes költségét – az utazást, szállást, étkezést, belépőket, úticsomagot- a Határtalanul pályázatból nyert 2 280 000 forint biztosította. A pályázat célja a 2019/20-as tanévben hetedik évfolyamon tanuló diákok szomszédos országok magyarlakta területeire irányuló kirándulásának támogatása.

A pályázatot mi –pedagógusok- írtuk, a kirándulás fél évnyi előkészítő munka után valósult meg,- azt hiszem bátran kijelenthetem,- nagyon sikeresen. 36 diák és 3 pedagógus – Bóta Adrienn, Kálló István és Utasi Katalin vett részt a kiránduláson. Szállásunk a festői környezetben lévő Csíkcsomortánban volt, a kirándulás alatt – a szállásadónk által biztosított idegen vezetőnk végig velünk utazott, elmondva és megmutatva olyan érdekességeket  a látnivalókon kívül, amikről még sosem hallottak a gyerekek. Eljutottunk minden olyan helyre, amit mindenkinek látnia kell, ha erre a gyönyörű vidékre utazik.

Jártunk Kolozsváron, majd a Nyergestetőn, ahol Szabó Szilvia elmondta Kányádi Sándor gyönyörű versét, melyet az itt történt szomorú esemény ihletett és egy koszorút elhelyezve főhajtással emlékeztünk a hősökre ,akik életüket adták hazájukért.

Kézdivásárhely különleges udvarteres városszerkezete a múltba repített vissza bennünket. Gábor Áron lovasszobránál idegen vezetőnk a gyerekek történelmi ismereteit gazdagította arról a bizonyos rézágyúról.

 

Utunkat a Szent Anna- tóhoz és a Mohos-láphoz folytattuk tovább, földrajzi ismereteink a vulkánok működésével lettek itt gazdagabbak, a Lápban a húsevő növények és egyéb különleges növényritkaságok keltették föl az érdeklődést. Hazafelé Csíksomlyóra látogattunk, ahol a Kegytemplom megtekintése után nagy sétát tettünk a Hármasoltárhoz, ahol a híres csíksomlyói búcsú miséit tartják.

A lélegzetelállító panoráma elfeledtette a gyerekekkel a hegymászás nehézségeit , amihez az alföldi ember nincs hozzászokva. Második este vacsora után X-faktoros vetélkedőt tartottunk, amire a gyerek csoportos és egyéni produkcióval, nagy lelkesedéssel készültek. A fantasztikus műsorszámok önfeledt nevetést csaltak mindannyiunk arcára. Ilyenkor mutatják meg a gyerekek azt az oldalukat, amire az iskolában talán sosem derülne fény és nagyon jól alakítja a gyerekek egymás közti és velünk való kapcsolatát.

Gazdag programkínálatunk a harmadik napon Újszász testvérvárosába, Csíkcsicsóra vezetett, ahol a  Kájoni János Általános  Iskola hetedikeseivel beszélgettünk és természetesen nem üres kézzel érkeztünk. Ebben a pici iskolában szembesültek a gyerekek élőben azzal, hogy mit is jelent a nemzetiségi oktatás, a nemzetiségi iskola. A látogatás után a Gyilkostó és a Békás – szoros várt bennünket szépségeivel. Ez a hely egy tektonikus eredetű szurdokvölgy a Hagymás-hegységben, Erdélyben, Hargita megye északkeleti részén, a Békás-patak völgyében. Az egész napos kirándulás után hazaérkezve focimeccs következett a csomortáni pályán, majd az estét több fordulós vetélkedővel zártuk, megsemmisítve a nálunk lévő csokoládé készletet. A kirándulás utolsó napján Korond majd a parajdi Sóbánya volt a fő úti cél. A sóbánya méretei között porszemnek éreztük magunkat.  Utolsó állomásunkon Farkaslakán Tamási Áron sírjánál helyeztük el a megemlékezés koszorúját, ahol Rab Hédi mindenre kiterjedő részletességgel mesélt a csoportnak Tamási Áron életéről.

Az utazásra a gyerekek előre felkészültek, osztályfőnöki órákon mutatták be a meglátogatandó helyeket, tehát mindenhová ismeretekkel felvértezve érkeztünk.

Ha végig gondolja a kedves olvasó azt, hogy mennyi iskolán kívüli élménnyel mennyi tantárgyi ismeretet tudtunk  átadni a gyerekeknek ez alatt a négy nap alatt, azt hiszem megegyezhetünk abban, hogy szinte minden tantárgyhoz tettünk valami olyat, ami örök élmény marad. A gyerekek a napok végén mindig azzal zárták az értékelést, hogy ez volt eddig a legjobb, aztán persze másnap megint az volt addig a legjobb. A gyerekek a kirándulásról élménynaplót készítenek, melyet az iskola honlapján is közzéteszünk majd. Ennek igazi célja a kedvcsináló az alsóbb évfolyamos gyerekeknek és szüleiknek, hogy mire ők is hetedikesek lesznek, ne legyen kérdés a részvétel.

Kirándulásunkat jó érzéssel zárta gyerek és felnőtt, tanuló, szülő és pedagógus egyaránt. Köszönjük az iskola közösségi oldalára írt kedves szülői kommenteket, jól esett mindannyiunknak.

Jövőre újra pályázunk.

 

Utasi Katalin

                                                                                              a pályázat szakmai vezetője