Levél leendő elsős szülők részére 2023/2024

„Iskola, iskola, ki a csuda jár oda?”

Hát kedves szülők, hamarosan az Önök gyermekei. Sok szeretettel köszöntöm Önöket abból az alkalomból, hogy gyermekük vélhetően utolsó óvodás éveit kezdte és jövőre iskolás lesz. Mindig nagy szeretettel és várakozással készülünk a leendő elsőseink fogadására, így az idén sincs ez másképp.

Színes, az egész tanévet lefedő ovi-suli foglalkozássorozattal készültünk az idén is. Mára hagyománynak mondható, hogy ezekre a foglalkozásokra a szülők is meghívást kapnak.

Az idei tanévben 2023.április 04-én 14.30-tól várjuk Önöket és gyermekeiket egy fergeteges suli-buliba, ahol érdekes foglalkozások keretében találkozhatnak iskolánk pedagógusaival, megtekinthetik iskolánkat és a 16.00-kor kezdődő szülői értekezleten beszélgethetünk az Önöket foglalkoztató kérdésekről.

Ezt megelőzően 2023. március 13-án 17.00 órakor az egyházak képviselői hívják és várják Önöket egy beszélgetésre, ahol az etika/ hit- és erkölcstan tantárgy oktatásáról adnak tájékoztatást. A találkozó helyszíne az iskola 2. emeleti aulája.

Amíg áprilisban személyesen nem találkozunk, addig is fogadjanak szeretettel egy-két ötletet, hogy hogyan tudják eredményesen felkészíteni gyermekeiket az iskolás időszakra.

  • Legfontosabb, hogy ne aggódjanak! A tapasztalat az, hogy a gyerekek sokkal gyorsabban és könnyebben alkalmazkodnak az új helyzethez, mint azt a szülők gondolnák. Ez igaz lesz majd akkor is, amikor elkezdődik az iskola.
  • Önállósodási törekvéseiket támogassák, segítsék. (öltözködés terén, ruháik kiválasztásánál mosdóba járásnál, a ház körüli teendőkbe is bevonhatók stb.)
  • Ne írni és olvasni tanítsák őket, ez majd a tanítók dolga lesz. Színezzenek, rajzoljanak sokat, ha lehet együtt. Aki balkezes bal kézzel, aki jobb kezes, az azzal. Nyírjanak, vágjanak ollóval, hogy tudják biztonsággal használni az eszközt.
  • Tanítsák meg gyermekeiket cipőt fűzni, masnit kötni.
  • Nagyon fontos, hogy minél több fejlesztő játékot játszanak. Pl.  a párkereső kártyajátékok, memória játékok, kirakók, dominók, LEGO, puzzle stb.
  • Legyen a mindennapok része a mesemondás, meseolvasás. A meseolvasás/nézés ne merüljön ki a tv-ben, tableten nézett mesével. Meséljenek nekik Önök, beszélgessenek velük sokat és mindenről. A gyermek képzeletvilága, fantáziája, ettől fejlődik. A színes fantázia és a szókincs képezi a szóbeli és írásbeli kifejezőkészség alapját.
  • Számolgassanak, csoportosítsanak különböző tárgyakat séta, játék vagy akár házi munka közben is. ( falevél, gesztenye, kisautó, építőkocka, bab stb.)
  • Kapjanak feladatokat, amiket rendszeresen el kell végezniük, ezzel tudják feladattudatukat erősíteni és természetesen dicsérjék őket sokat, de erősítsék kudarctűrő képességüket is.

Az együtt töltött tartalmas idő erősíti a gyermek-szülő kapcsolatot, amelytől gyermekük kiegyensúlyozottabb és magabiztosabb lesz.

Bármilyen kérdésük van, kérem keressék iskolánkat.

Hamarosan találkozunk!

 

Újszász, 2023. 02. 10.

                                                                                                                                      Makainé Zérczi Zsuzsa

                                                                                                                                      intézményvezető