Rendhagyó órák a Vörösmartyban

A mai napon valósult meg az Újszászi Vörösmarty Mihály Általános Iskolában a STEAM4ALL projekt (Erasmus+) https://www.facebook.com/steam4allproject . A projekt a tanulók motivációjának támogatását, valamint aktív részvételének elősegítését célozza – a reál és természettudományos tantárgyakban, melyet a Szabó Szabolcs Alapítvány ( https://sz2a.hu/ ) Mobillaborjának alkalmazásával ( https://www.facebook.com/szaboszabolcsalapitvany ) , az ő általuk megbízott szakember – Tóth Imola – segítségével valósulhatott meg. Az óra Rajka Attila (természettudomány) és Kalóné Seres Anna (művészetek) közreműködésével valósulhatott meg. A projekt egyik fő feladata, hogy megcélozza a természettudományok és a művészetek összekapcsolását, erősítse a tantárgyak közötti kapcsolatokat.

A rendhagyó órákon a 8.b osztály vehetett részt. A gyerekek igazán érdekes kísérleteket nézhettek meg és próbálhattak ki. Megtapasztalhatták a kémia szerepét az irodalomban és a különböző művészeti ágakban, s meggyőződhettek arról, hogy a kémia mindenütt jelen van és körülvesz minket. A kísérletek során a háztartásokban megtalálható anyagokat és eszközöket használtak, például szódabikarbónát, vizet, tejet, étolajat, ecetet, ételfestéket, mosogatószert.

A „Képfestés indikátorokkal, savval, lúggal” témában kipróbálhattuk a kémiai anyaggokkal való művészeti képek készítését. A lilakáposzta-oldattal átitatott papírokra fültisztító pálca segítségével az alábbi oldatokkal festünk: sósav, ételecet, szódabikarbóna-oldat és nátrium-hidroxid-oldat. Igazi remekművek (is) születtek.

A gyerekek kétszer 45 percben élvezhették a kémia látványos, szórakoztató oldalát, miközben a tudásukat is próbára tette a kérdéseivel Tóth Imola tanárnő.
Ezúton is köszönjük szépen a lehetőséget, a gyerekek nagyon élvezték. Már tervezzük is a következő mobillaboros foglalkozást…. 😊