Tanévnyitó 2023.szeptember 01.

“A gyermek a legtökéletesebb teremtmény, mert egyedül ő tudja megalkotni saját egyéniségét. A gyermek lelke lágy viaszhoz vagy fehér papírhoz hasonló, ahová magának a gyermeknek kell belevésni a képzeteket.”

Tisztelt pedagógusok és szülők, kedves gyerekek!
Maria Montessori gyönyörű soraival köszöntöm iskolánk valamennyi tökéletes teremtményét a gyerekeket, szüleiket, nagyszüleiket és kedves vendégeinket.
Bár még érezzük a nyár forróságát, mégis ma kezdetét veszi a 2023-24-es tanév.
Magunk mögött hagyjuk a pihenést, a nagymamánál töltött a csodálatos napokat, a vízpart melletti kikapcsolódást, a napozást, a finom ízletes fagylaltokat, a kalandokkal teli táborokat és kirándulásokat. Mától ismét zajos lesz iskolánk valamennyi osztályterme és mindenki elfoglalhatja a kedvenc padját, melyben 180 napot fog eltölteni.

Kedves gyerekek! Újra találkozhattok a barátaitokkal, és szövődhetnek új barátságok is. De ami legalább ilyen fontos! Újra indul a tanulás! A rendszeres, mindennapos kemény munka.
Külön köszöntöm iskolánk legkisebb diákjait, akik most lépték át először iskolánk kapuit iskolásként, és tele izgalommal és büszkeséggel ülnek most előttem. Ez az ünnepség kiemelten is a tiétek, s az elkövetkezendő napokban, hetekben fokozottan figyelünk majd rátok, segítünk benneteket, hogy bátrak és magabiztosak legyetek. Kérem a felsőbb évfolyamosokat is, hogy tegyenek ugyanígy.

Kedves kis elsősök! Életen át tartó tanulásra buzdítalak benneteket! Biztos vagyok benne, hogy a tanító nénik segítségével könnyedén tanuljátok meg a betűket, játékosan fedezitek fel a számokat és megannyi örömteli percet fogtok átélni itt az Újszászi Vörösmartyban. A két kezeteket egyszerre ketten fogják majd. Egyik oldalon a tanítónénik, másik oldalon pedig a szüleitek. Kívánok nektek az egész tanévhez sok kitartást, szorgalmat, türelmet, egészséget, és megannyi örömteli pillanatot!

És hogy kik lesznek ezek a tanító nénik?
Az 1.a osztály tanítói Sulyok Marianna és Rajka Evelin.
Az 1.b osztály tanítói pedig Horváthné Pinel Gabriella-Tóth Ágnes és Petrikné Belányi Evelin.
Bár ők már nem ismeretlenek a gyerekek előtt, hiszen hétfőtől szinte minden kiselsős egy Gólyatáborban vett részt, ahol belekóstolhattak már az iskolai életbe.
Bízunk abban, hogy egyikőtök sem fog csalódni ebben az intézményben, és nagy szeretettel fogtok iskolába jönni minden nap. A tanító nénik nagy izgalommal készültek a fogadásotokra, csodaszéppé varázsolták már a tantermeket is.

Iskolánk legnagyobbjai már köszöntöttek benneteket egy apró ajándékkal. Polgármester Úr is szeretne köszönteni titeket és szeretné átadni nektek azt az ajándékot, amit hozott.
Tisztelt Polgármester Úr! Megkérem, köszöntse iskolánk legifjabbjait.

Tisztelt Szülők!
Szívből köszönjük, hogy ránk bízták a legnagyobb kincseiket, a gyermekeiket. Tudom, és meg is tapasztaltam, hogy úgy az óvodakezdés, mint az iskolakezdés megváltoztatja, átrendezi a család életét, különösen ott, ahol először megy a család szeme fénye iskolába. A korai kelés, a leckék kikérdezése megpróbáltatások elé állítják az egész családot. Arra kérem Önöket, hogy higgyenek gyermekeikben, és bíztassák, ösztönözzék őket, hogy menni fog! Nem utolsó sorban arra kérem, buzdítom Önöket, hogy bízzanak kollégáim szakmai tudásában. Tanáraink mindent meg fognak tenni azért, hogy a rájuk bízott gyermekekből okos, ügyes, intelligens fiatalokat neveljenek. Kérem, tartsák a kapcsolatot intézményünk pedagógusaival, merjenek kérdezni, bátran kérjék segítségüket, mert az eredményes munka és a jó kapcsolat alapja a kommunikáció.
Kedves ötödikesek! A ti éltetekben is egy új időszak kezdődik. Felsősök lettetek, ami azt is jelenti, hogy kikerültetek abból a védőburokból, ami alsóban körülvett benneteket. A szeretett tanító nénik mindig kéznél voltak, bármikor rendelkezésetekre álltak. A felsős osztályfőnökeitekre is mindig számíthattok majd, de annyi időt már nem tudnak veletek tölteni, mint az alsós tanítónénik.
És végül a legnagyobbak, kedves nyolcadikosok! Az általános iskola utolsó évét kezditek meg. Bizonyára nem lesz könnyű számotokra ez a tanév, hiszen januárban felvételizni fogtok és több kompetencia mérés is vár rátok. Ahhoz, hogy terveitek valóra válhassanak, és bekerüljetek abba a középiskolába ahova szeretnétek, sokat kell tennetek, sokat kell tanulnotok. Ebben természetesen segítségetekre leszünk, de az úton nektek kell végigmenni. Élni kell az iskola, a tanáraitok által kínált lehetőségekkel és akkor a siker nem maradhat el.

Tisztelt Jelenlévők!
Az előttünk álló 180 nap munkaterve elkészült és bizton állíthatom, hogy a nevelőtestület által összeállított éves program tele lesz értékteremtő környezetvédelmi, egészségmegőrző, kulturális és sportrendezvényekkel. Már a jövő héten erdei iskolába visszük a diákokat, ahol csodaszép környezetben kezdhetik el tanulóink a tanévet. Idén is lesznek projekt napok az egészséges életmódra nevelés fontosságát hirdetve. Visszük a gyerekeket színházba, tanulmányi versenyekre, és a Tankerületi Központ jóvoltából úszni járhatnak ebben az évben az 1. és 2. osztályosok. És persze számos érdekesebbnél érdekesebb program vár mindannyiunkat.
Mindezek mellett a legfontosabb számunkra, hogy diákjaink nap mint nap, szeretettel jöjjenek iskolánkba, és a tanulásra motiváltak legyenek.
Tisztelt Szülők! Ahhoz, hogy minden tanuló jól vegye az akadályokat, természetesen nagy szükség van a család odafigyelésére is. A szülői háttér, a biztatás, a noszogatás, a segítségnyújtás, a támogatás és az a tudat, hogy a szülőkre mindig számíthat a gyermek talán a legfontosabb tényező ezekben a hónapokban. És mi is nagyon számítunk Önökre. Szeretnénk minél több közös programot kínálni, találkozásokat szervezni, ahol lehetőség lesz a közös párbeszédre. Évente több alkalommal hívjuk Önöket fogadó órára, szülői értekezletre. Kérem Önöket vegyenek részt ezeken az eseményeken. Bár kollégáim mindig készek a párbeszédre, mégis ezek a találkozók hivatottak szolgálni a gyermekek iskolai életével kapcsolatos tájékoztatást. Továbbra is jelmondatként ismétlem a következőket:
A tanulónak joga van a zavartalan tanuláshoz!
A tanárnak joga van a zavartalan tanításhoz!
Mindenki jogát tiszteletben tartom!

Ez a három mondat kötelező érvényű mindenkire, betartására szigorúan odafigyelünk.
És mit nyújthat Önöknek és gyermekeiknek az Újszászi Vörösmarty?
Egy gyermekközpontú, magas színvonalú oktatást elkötelezett pedagógusokkal.
Nyugodt légkört, megfelelő felszereltséget.
A tanórán kívüli foglalkozások színes választékát.
Az Ökoszemlélet, és a fenntartható lét iránti igény kialakítását támogató programokat.
A magas színvonalú szakmai munkához a feltételek adottak.
A nyári szünet nagyon sok munkával telt az idén is.
A tavaly elkezdett intézményi felújítás folytatásaként az első emeleti közösségi helyiségek, folyosórészek, az aula festése megvalósult. Köszönet érte az Önkormányzat munkatársainak. Az 1. emeleti tantermek falaira falburkolat került, az 1. emeleti alsós folyosószárny falai igényes, szép falfestményekkel díszelegnek és minden 1. emeleti ajtót és lépcsőházat újramázoltunk. Informatikatermeink korszerűsítése is megtörtént, 2 jól felszerelt informatika terem várja a tanulókat és az idei méréseket.

A fenntartó támogatása mellett városunk Önkormányzata is jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy iskolánk megújuljon, megszépüljön és ma egy igazán igényes, tiszta környezetben fogadhassuk a gyerekeket. Hálásan köszönöm iskolánk valamennyi dolgozójának a nyári munkát.
Kedves gyerekek! Kérlek benneteket, hogy vigyázzatok az iskolára, óvjátok annak épségét és tisztaságát. Nagyon sokat dolgoztunk vele!
Az udvar felújítása, a kerítés festésének frissítése még várat magára. Ebben a munkában szeretnénk az Önök segítségét kérni. Mint ahogyan 2 évvel ezelőtt is sokan segítettek a játszótér festésében, számítunk az idén is segítő együttműködésükre. Keresni fogjuk Önöket!
Tisztelt szülők! Az iskola honlapján és facebook oldalán folyamatosan tájékoztatjuk Önöket a tervezett és a megvalósult iskolai eseményekről. Azonban a KRÉTA napló a hivatalos platform továbbra is a szülőkkel való kapcsolattartásban. Itt nyújtunk hivatalos tájékoztatást minden fontos eseményről és itt követhetik nyomon gyermekeik tanulmányi eredményeit is.

Tisztelt Szülők, kedves gyerekek!
kérem, engedjék meg/engedjétek meg, hogy bemutassam Önöknek/Nektek iskolánk új pedagógusait, illetve a mától életbelépő változásokról is tájékoztatást adjak.
Szeretettel köszöntöm és mutatom be iskolánk új pedagógusait: Gortva-Scönberger Vandát, aki a 4.a osztályban lesz Vargáné Turza Judit párja.
Szeretném bemutatni Tamás-Hallai Helga rajz szakos kolléganőt.
Ladonitzky-Péringer Adriennt, aki a német nyelv tanításában lesz segítségünkre az idei tanévben.
A kémia tantárgy tanítását továbbra is Horváthné Szabó Zsófia kolléganőre bízzuk.
Míg a fizikát az idén is Bogárné Simon Klára fogja tanítani.
Mára nyugdíjas kollégáink örömmel vették fel a munkát újra/folytatják a megkezdett utat. Szeretettel köszönöm meg ezt az elhivatottságot: Bogárné Simon Klárának, Bartáné Mucza Tündének, Darókné Nagy Zsuzsannának és Földi Gyulánénak.

Új Osztályfőnökök a 2023-2024. tanévben:
• 5.a Földi Krisztina
• 5.b Tóth Ágnes továbbra is
• a 6.b osztály élén változás történt. Az idei tanévtől az osztályfőnöki feladatokat Eszes Melinda látja el.
Tisztelt szülők! Szeretném tájékoztatni Önöket arról, hogy továbbra is tudjuk biztosítani alsó tagozaton minden osztályban az önálló napközis csoportot. Felső tagozaton 5. és 6. évfolyamon önálló napközis csoportot szervezünk és a tavalyi évek pozitív tapasztalatai okán 7-8. évfolyamon az idén is szervezünk tanulószobai foglalkozást. Ezen foglalkozások szervezésével szeretnénk felső tagozaton is biztosítani a tanulás támogatását, a megsegítést, korrepetálást. Másrészt a délutáni foglalkozásokra várakozás alkalmával sok felsős gyermek tartózkodik délután az iskola épületében. Szeretném, ha a várakozási időt ők is hasznosan töltenék, esetleg a házi feladatok elkészítésére itt kerülhetne sor. Kérlek benneteket gyerekek éljetek ezzel a lehetőséggel.
Tisztelt Jelenlévők,
Engedjék meg, hogy az elkövetkezendő tanévhez mindenkinek céltudatosságot, lelkesedést, kitartó szorgalmat, jó egészséget és sok emlékezetes sikert kívánjak.
Ezennel a 2023/2024-es tanévet megnyitom. Boldog új évet gyerekek!